دانشگاه علوم پزشکی ایران
Iran University of Medical Sciences
  • آموزش
  • پژوهش
  • بیماران و همراهان
  • پزشکان و فراگیران
  • کارکنان
  • درباره ما


دستیاران فوق تخصص
دستیاران تخصص
کارورزان
کارآموزان












دکتر شهربانو نخعی (فوق تخصص گوارش کودکان) باورهای غلط در تغذیه با شیر مادر

 | تاریخ ارسال: ۱۳۹۷/۱۲/۲۳ | 
آنچه در این بخش از مجموعه خواهید آموخت:
  • تصور مادر در مورد رقیق بودن شیر و وزن گیری ناکافی شیرخوار
  • تصور مادر در مورد تغییر فرم پستان و اندام مادر در اثر شیردهی
  • باور نادرست بغلی شدن شیرخوار بخاطر در آغوش گرفتن او
  • تصور مادر در مورد عدم امکان تداوم شیردهی در صورت شاغل بودن
  • باور ناردست در مورد محدودیت مدت و فواصل شیردهی توسط مادر
  • باور نادرست در مورد تغذیه شیرخواران دو قلو با شیر مصنوعی
  • باور ناردست در مورد نقش ارث در شیردهی ناموفق مادر
  • باور نادرست در مورد عدم امکان شیردهی مادر مبتلا به زخم نوک پستان یا ماستیت
در شروع هر وعده شیردهی، شیر مادر آبکی تر به نظر می رسد و میزان چربی آن کمتر است، اما در انتهای هر وعده به مرور که شیرخوار به مکیدن ادامه می دهد میزان چربی و در نتیجه غلظت شیر یبشتر شده و به سیر شدن کودک کمک می کند. بنابراین در هر وعده شیردهی باید شیرخوار هر دو بخش شیر مادر را دریافت نماید تا مجموع نیازهای بدن او تامین شود. شیردهی ارتباطی به اندازه پستان ندارد، بلکه ترشح هورمون پرولاکتین در اثر مکیدن بیشتر پستان توسط شیرخوار، تولید شیر را بیشتر می کند.تغییر شکل پستان ها در دوران بارداری رخ می دهد به طوری که پستان ها نوک آن بزرگ تر می شوند. بنابراین چنانچه شیردهی هم صورت نگیرد این تغییرات رخ داده است. بعلاوه در دوران شیردهی، چربی اضافی و ذخیره شده در دوران بارداری سریع تر از بین می ردو و بدن مادر به فرم و وزن قبلی باز می گردد.

تغذیه با شیر مادر هیچ تاثیر نامطلوبی بر شکل و ظاهر پستان ندارد. توصیه می شود به دلیل سنگینی پستان ها در دوران شیردهی، مادر از سینه بند مناسبی که پستان را بالا نگه می دارد، استفاده کند. شیرخوار علاوه بر نیازهای تغذیه ای دارای نیازهای عاطفی است.شیرخوار در آغوش مادر با شنیدن صدای قلب مادر و همچنین نجوای او احساس آرامش، امنیت و محبت می کند و لذا محروم کردن شیرخوار از آغوش گرم مادر به بهانه بغلی شدن او صحیح نمی باشد و نیاز عاطفی کودک تامین نمی شود. مادران شاغل بهتر است در طول دوماه آخر دوران مرخصی زایمان، هر وقت که می توانند شیر خود را دوشیده و در فریزر ذخیره کنند. پس از بازگشت به کار نیز می توانند شیر خود را بدوشند و ذخیره کنند تا شیرخوار در ساعاتی که مادر حضور ندارد توسط مراقب خود با شیر دوشیده شده که از قبل ذخیره شده، تغذیه شود. ایجاد محدودیت در شیردهی به شیرخوار باید مکرر و بر اساس میل و تقاضای شیرخوار باشد. مادرانی که دارای شیرخواران دو قلو هستند می توانند به طور کامل آنها را با شیر مادر تغذیه کنند.
حجم شیر مادر متناشب با نیاز شیرخواران و بر اساس تغذیه مکرر آنان از پستان تامین می شود. این مادران به حمایت و کمک نیاز دارند. شیردهی ناموفق مادر ارثی نیست، اگر مادر یا خواهر نتوانسته اند به کودکان خود شیر بدهند، این موضوع دلیلی بر عدم موفقیت مادر در شیردهی نیست. حمایت روانی و اعتماد به نفس عامل بسیار مهمی در موفقیت شیردهی است.در هنگام بیماری بخصوص تب و اسهال، شیرخوار به مایعات، مواد مغذی و تغذیه مناسب نیاز دارد و این نیاز از طریق تغذیه با شیر مادر بهتر تامین می شود. با اینکه برخی شیرخواران در زمان ابتلا به بیماری های تب دار و یا اسهال، کم اشتها هستند ولی علاقه بیشتری به تغذیه با شیر مادر نشان می دهند. در این گونه موارد، تغذیه مکرر با شیر مادر توصیه می شود. تخلیه نشدن پستان ها و تجمع شیر در آن دموجب احتقان پستان یا حتی ماستیت می شود. به علاوه شیردهی از پستان در درمان احتقان یا ماستیت کمک کننده است.مادرانی که دچار زخم نوک پستان هستند، اگر شیرخوار در وضعیت صحی پستان را بمکدف درد پستان کاملا برطرف می شود.


CAPTCHA code
کلیدواژه ها: شیر مادر | نسلی سالم با شیر مارد |

دفعات مشاهده: 68 بار   |   دفعات چاپ: 7 بار   |   دفعات ارسال به دیگران: 0 بار   |   0 نظر